- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1091
Matematyczne sukcesy naszych uczniów
Koniec roku szkolnego to czas podsumowań. W mijającym roku szkolnym nasi uczniowie wzięli udział w 6 konkursach matematycznych. W konkursach brały udział wszystkie chętne osoby, dla których był to doskonały sposób sprawdzenia swoich wiadomości i umiejętności matematycznych. Była to również okazja do ćwiczenia umiejętności radzenia sobie ze stresem, presją czasu ale przede wszystkim przygoda matematyczna.
Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !
Lp.
|
Nazwa konkursu |
Liczba uczestników |
Rodzaj konkursu |
Wyniki |
1 |
KURATORYJNY KONKURS MATEMATYCZNY |
9 |
wojewódzki |
Natalia Duda-II etap |
2 |
OLIMPIADA WIEDZY ARCHIMEDES PLUS. MATEMATYKA PLUS (EDYCJA28) |
29 |
ogólnopolski |
Natalia Duda IIIA Gim - laureat stopnia III Bartłomiej Hajduk IC LO-laureat stopnia V Marcin Wolski IIC LO - laureat stopnia I Michał Reszka IIIC LO - laureat stopnia III Agata Dworak IIIC LO - laureat stopnia V Agata Zyguła IIIC LO - laureat stopnia V Patryk Dubaj IIIC LO - laureat stopnia V Andżelika Jamróz IIICLO-laureat stopnia II
|
3 |
OGÓLNOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY MAT 2018 |
12 uczniów liceum |
ogólnopolski |
Michał Reszka IIIC LO-3 m. w woj. ,49m. w kraju (dyplom za bardzo dobry wynik) Sebastian Dobroliński IIIC LO- 4m. w woj., 75m. w kraju(dyplom za bardzo dobry wynik) Anna Stanicka IIIC LO -6m. w woj. , 86m. w kraju (dyplom za dobry wynik )
|
4 |
OGÓLNOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY GALILEO |
13 uczniów gimnazjum |
ogólnopolski |
Bartosz Baran IIA –9 m. w kraju - laureat Zuzanna Dyś IIB – 12m. w kraju- wyróżnienie Michał Sapuła IIA – 12m. w kraju- wyróżnienie Jagoda Korba IIB – 13m. w kraju- wyróżnienie Natalia Duda IIIA – 8m. w kraju- laureat Aleksandra Małe IIIB – 14m. w kraju- wyróżnienie Szczepan Wąsik IIIB – 14m. w kraju- wyróżnienie
|
5 |
II POWIATOWY KONKURS MATEMATYCZNY |
Drużyna 3- osobowa |
powiatowy |
10 miejsce |
6 |
OLIMPIADA WIEDZY ARCHIMEDES PLUS. MATEMATYKA PLUS (EDYCJA 29) |
21 |
ogólnopolski |
Jagoda Korba IIB GIM- laureat stopnia V Aleksandra MałekIIIB GIM- laureat stopnia V Marcin Wolski IIC LO - laureat stopnia I |
7 |
SZKOLNY KONKURS MATEMATYCZNY |
35 |
szkolny |
Jagoda Korba IIB –I miejsce w kategorii klas II gimnazjum Natalia Duda IIIA- I miejsce w kategorii klas III gimnazjum MazkoYehor IC- I miejsce w kategorii klas I liceum Marcin Wolski IIC- I miejsce w kategorii klas II liceum |
Zespół Przedmiotowy
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1008
III edycja akcji czytelniczej „Jak nie czytam jak czytam”.
[…] cóż tak czytasz mości książę?
– Słowa, słowa, słowa...
William Shakespeare "Hamlet
8 czerwca 2018 uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kolejnej edycji ogólnopolskiej akcji pod hasłem „Jak nie czytam jak czytam”, której celem jest promocja czytania wśród uczniów, inicjowanie mody na czytanie, wspieranie osób aktywnych czytelniczo.
W bibliotecznej scenerii uczniowie i nauczyciele mieli możliwość wspólnie poczytać, porozmawiać o korzyściach płynących z czytania, zapoznać się z ofertą czytelniczą biblioteki, wziąć udział w ogólnopolskim konkursie „#JakCzytam – Czytaniem można się chwalić” i oczywiście wypożyczyć ciekawą książkę. Tradycyjnie w trakcie tej akcji odbywa się pobijanie ogólnopolskiego rekordu w czytaniu, do którego dodaliśmy 108 osób.
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1192
Stryjek – globtroter
Stryjek – globtroter kochał wędrować.
Gdzie bywał, stamtąd zawsze coś zwiózł.
Po świecie szukał przypraw, co chował
Je, gdy już znalazł w skórzany wór,
Co miał go z jakichś gór…
A w nim:
Imbir z Nigerii,
Oregano z Oregonu,
Bazylię z Brazylii,
Z Bostonu cynamonu.
Innym razem:
Inkę z Indii,
Cząber z Węgier,
Lubczyk z Głupczyc,
Z Mielna miętę.
Miejsca odwiedzał w odległych państwach,
Ciekawość świata wzywała go.
Zacnym kucharzem był, stąd ten zapał
Do potraw, ziół – ubóstwiał ich woń.
Gdyż wciąż słabość miał doń.
I do:
Rozmarynu z Turynu,
Z Japonii szalotki,
Anyżku z Asyżu,
Papryki z Afryki.
A także do:
Curry z Bułgarii,
Kolendry z Holandii,
Szałwi z Mołdawi,
Tymianku z Finlandii.
Co rusz, nowe wymyślał wojaże;
Odkrywcą smaków chciał być – i basta!
W duchu powtarzał: „…wszystkim pokażę
Nieodkryte smaki w niezdobytych miastach.”
Na to stryj miał smaka.
I na:
Z Chile chilli,
Kminek z Helsinek,
Nostrzyk z Ustrzyk,
Majeranek z Łomianek.
Oraz więcej:
Szafranu z Iranu,
Pestek dynii z Gdynii,
Estragonu z Gabonu,
Z Boliwii oliwy.
Gastronomia była mu dziedziną-
Dla niej przemierzał kontynenty.
Wiele widział, z czego mógł zasłynąć…
Jednak nie dla niego laurów spokój święty.
Takie miał zapędy.
I do:
Maggi z Malagi,
Gorczycy ze stolicy,
Lukrecji z Wenecji,
Mydlnicy z Falenicy.
A nawet do:
Mirtu z Kashmiru,
Lawsonii z Estonii,
Rumianku z Rumunii,
Rokambułu z Istambułu.
Kucharską kulturą mógł się szczycić,
Szefem niejednej stać się kuchni,
Podniebienia z atłasu zachwycić,
Lecz nie mógł zbyć głodu ambicji.
Przez nie te wędrówki.
I przez słabość do:
Żelatyny z Argentyny,
Wrotycza z Motycza,
Dziewanny z Botswany,
Goździkowca z Sosnowca.
Jak również przez:
Szparagi z Pragi,
Portulaki z Portugalii,
Brukselki z Brukseli,
Palczatki z Kamczatki.
Do tego stopnia oddany sprawie,
Był odnośnie walorów jadła,
(Czym człek wojuje, od tego ginie),
Że pasja ta mu życie zjadła.
Tu klamka zapadła.
Stryj opowiedział mi te przygody,
I powiem Wam też całkiem skrycie,
Wciąż bez domu, dziatwy i żony;
Miał apetyt na inne życie.
LAJr
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1016
Wysmakowany projekt gimnazjalny
Dn. 7 czerwca br. odbyła się w sali informatycznej Zespołu Szkół prezentacja gimnazjalnego projektu edukacyjnego „Kuchnie świata w kolorach” w wykonaniu uczniów klasy II A, II B i III A. Gimnazjaliści mieli za zadanie ukazać bogactwo i zróżnicowanie kuchni świata w formie: prezentacji multimedialnych, plakatów oraz wykonanie zbiorowego menu wyszukanych potraw. Dodatkowo zaprezentowali z przymrużeniem oka za pomocą rymów całą paletę przypraw i ziół dostępnych pod wieloma szerokościami geograficznymi (Stryjek_globtroter).
Dla „publiczności” zorganizowane były również dwa mini quizy, w których uczestnicy mieli za zadanie rozpoznać wzrokowo lub po smaku i zapachu przygotowane specjalnie na tę okazję przyprawy i zioła występujące w wierszu oraz – dopasować nazwy potraw z prezentacji do plakatów wykonanych przez autorów projektu (m.in. z kuchni australijskiej, brazylijskiej, włoskiej, tureckiej, japońskiej, meksykańskiej).
Na koniec p. dyr. Henryk Dudziak podziękował wszystkim za przygotowanie i opracowanie tematu, który w związku z nieustającą globalizacją może okazać się niezwykle pożyteczny, chociażby podczas wyjazdów zagranicznych czy podczas wyjścia do restauracji serwujących kuchnię światową, gdzie odrobina obycia i znajomości klasycznych potraw jest zawsze w cenie.
Po tych wymownych słowach odbył się skromny poczęstunek dla wszystkich zgromadzonych, którym od słuchania i patrzenia kiszki zagrały marsza (szarlotka, ciastka z nadzieniem i pizza okazały się w tym przypadku niezastąpione).
W trakcie realizacji wszystkich działań związanych z projektem, uczniów wspierali p. Jerzy Kusy i p. Leszek Asyngier, którzy pełnili rolę opiekunów merytorycznych.
L.A.
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 972
Obóz klas mundurowych
Klasy mundurowe z Zespołu Szkół im. ks. Antoniego Kwiatkowskiego w Bychawie realizują innowacje pedagogiczne związane ze służbą w wojsku i policji. Jednym ze sposobów jej realizacji jest udział uczniów w obozach szkoleniowych prowadzonych poza murami szkoły. Dają one uczniom nie tylko możliwość integracji, nawiązywania i pogłębiania koleżeńskich relacji oraz mnóstwo dobrej zabawy, ale przede wszystkim pozwalają na sprawdzenie ich uczestników predyspozycji niezbędnych do podjęcia pracy w służbach mundurowych.
W dniach od 28. do 30. maja uczniowie klas I i II LO uczestniczyli we wspomnianym obozie w ośrodku „Almatur” w Janowie Lubelskim. Uczestnicy szkolenia zakwaterowani byli w drewnianych domkach. Czasu na nudę oraz dłuższy odpoczynek nie było. Już pierwszego dnia odbyliśmy szkolenia z oględzin miejsca zbrodni oraz prowadzonego później śledztwa, a później także z uzbrojenia policyjnego. W godzinach wieczornych uczestniczyliśmy w off-roadzie po niektórych szlakach w Lasach Janowskich prowadzących przez kałuże, błoto oraz piasek.
Wiele atrakcji dostarczył nam drugi dzień, który rozpoczął się zaprawą poranną wokół Zalewu Janowskiego. Kolejnym punktem były ćwiczenia z samoobrony. Następnie przyjechali do nas wojskowi z Zamościa, którzy poprowadzili dla nas warsztaty dotyczące: pozycji oraz komend strzeleckich, przygotowywania okopu, maskowania, budowy oraz rodzajów broni używanych przez wojsko, a także strzelania z niej z wyświetleniem oddanych przez nas strzałów na monitorze komputera. Ostatnią tego dnia atrakcją był park linowy. Na zakończenie tego bardzo aktywnego dnia opiekunowie przygotowali dla nas ognisko z kiełbaskami.
Ostatni dzień ponownie rozpoczęliśmy gimnastyką. Po chwili odpoczynku oraz śniadaniu udaliśmy się do sali konferencyjnej naszego ośrodka, aby usłyszeć wykład prowadzony przez funkcjonariuszkę policji o funkcjonowaniu i warunkach panujących w Izbie Dziecka. Następnie udaliśmy się na strzelnicę, aby spróbować swoich sił w strzelaniu z prawdziwej broni, gdzie mogliśmy się wykazać celnością oraz zręcznością przy wykonywaniu kolejnych strzałów. Dla tych, którzy oddali swoje strzały tuż obok został przygotowany tor przeszkód, przez który trzeba było przejść w alko goglach, czyli okularach, które zobrazowują widzenie człowieka po wypiciu dużej ilości alkoholu.
Uczestnicy obozu wrócili zmęczeni, ale niezwykle szczęśliwi i w pełni usatysfakcjonowani. Nabyliśmy wiele nowych umiejętności i doświadczeń, które są bezcenne szczególnie dla osób, które planują związać swoją najbliższą przyszłość edukacyjno-zawodową ze służbami mundurowymi.
Karol Tudrujek, klasa IId LO