- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1479
III edycja akcji czytelniczej „Jak nie czytam jak czytam”.
[…] cóż tak czytasz mości książę?
– Słowa, słowa, słowa...
William Shakespeare "Hamlet
8 czerwca 2018 uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kolejnej edycji ogólnopolskiej akcji pod hasłem „Jak nie czytam jak czytam”, której celem jest promocja czytania wśród uczniów, inicjowanie mody na czytanie, wspieranie osób aktywnych czytelniczo.
W bibliotecznej scenerii uczniowie i nauczyciele mieli możliwość wspólnie poczytać, porozmawiać o korzyściach płynących z czytania, zapoznać się z ofertą czytelniczą biblioteki, wziąć udział w ogólnopolskim konkursie „#JakCzytam – Czytaniem można się chwalić” i oczywiście wypożyczyć ciekawą książkę. Tradycyjnie w trakcie tej akcji odbywa się pobijanie ogólnopolskiego rekordu w czytaniu, do którego dodaliśmy 108 osób.
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1692
Stryjek – globtroter
Stryjek – globtroter kochał wędrować.
Gdzie bywał, stamtąd zawsze coś zwiózł.
Po świecie szukał przypraw, co chował
Je, gdy już znalazł w skórzany wór,
Co miał go z jakichś gór…
A w nim:
Imbir z Nigerii,
Oregano z Oregonu,
Bazylię z Brazylii,
Z Bostonu cynamonu.
Innym razem:
Inkę z Indii,
Cząber z Węgier,
Lubczyk z Głupczyc,
Z Mielna miętę.
Miejsca odwiedzał w odległych państwach,
Ciekawość świata wzywała go.
Zacnym kucharzem był, stąd ten zapał
Do potraw, ziół – ubóstwiał ich woń.
Gdyż wciąż słabość miał doń.
I do:
Rozmarynu z Turynu,
Z Japonii szalotki,
Anyżku z Asyżu,
Papryki z Afryki.
A także do:
Curry z Bułgarii,
Kolendry z Holandii,
Szałwi z Mołdawi,
Tymianku z Finlandii.
Co rusz, nowe wymyślał wojaże;
Odkrywcą smaków chciał być – i basta!
W duchu powtarzał: „…wszystkim pokażę
Nieodkryte smaki w niezdobytych miastach.”
Na to stryj miał smaka.
I na:
Z Chile chilli,
Kminek z Helsinek,
Nostrzyk z Ustrzyk,
Majeranek z Łomianek.
Oraz więcej:
Szafranu z Iranu,
Pestek dynii z Gdynii,
Estragonu z Gabonu,
Z Boliwii oliwy.
Gastronomia była mu dziedziną-
Dla niej przemierzał kontynenty.
Wiele widział, z czego mógł zasłynąć…
Jednak nie dla niego laurów spokój święty.
Takie miał zapędy.
I do:
Maggi z Malagi,
Gorczycy ze stolicy,
Lukrecji z Wenecji,
Mydlnicy z Falenicy.
A nawet do:
Mirtu z Kashmiru,
Lawsonii z Estonii,
Rumianku z Rumunii,
Rokambułu z Istambułu.
Kucharską kulturą mógł się szczycić,
Szefem niejednej stać się kuchni,
Podniebienia z atłasu zachwycić,
Lecz nie mógł zbyć głodu ambicji.
Przez nie te wędrówki.
I przez słabość do:
Żelatyny z Argentyny,
Wrotycza z Motycza,
Dziewanny z Botswany,
Goździkowca z Sosnowca.
Jak również przez:
Szparagi z Pragi,
Portulaki z Portugalii,
Brukselki z Brukseli,
Palczatki z Kamczatki.
Do tego stopnia oddany sprawie,
Był odnośnie walorów jadła,
(Czym człek wojuje, od tego ginie),
Że pasja ta mu życie zjadła.
Tu klamka zapadła.
Stryj opowiedział mi te przygody,
I powiem Wam też całkiem skrycie,
Wciąż bez domu, dziatwy i żony;
Miał apetyt na inne życie.
LAJr
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1479
Wysmakowany projekt gimnazjalny
Dn. 7 czerwca br. odbyła się w sali informatycznej Zespołu Szkół prezentacja gimnazjalnego projektu edukacyjnego „Kuchnie świata w kolorach” w wykonaniu uczniów klasy II A, II B i III A. Gimnazjaliści mieli za zadanie ukazać bogactwo i zróżnicowanie kuchni świata w formie: prezentacji multimedialnych, plakatów oraz wykonanie zbiorowego menu wyszukanych potraw. Dodatkowo zaprezentowali z przymrużeniem oka za pomocą rymów całą paletę przypraw i ziół dostępnych pod wieloma szerokościami geograficznymi (Stryjek_globtroter).
Dla „publiczności” zorganizowane były również dwa mini quizy, w których uczestnicy mieli za zadanie rozpoznać wzrokowo lub po smaku i zapachu przygotowane specjalnie na tę okazję przyprawy i zioła występujące w wierszu oraz – dopasować nazwy potraw z prezentacji do plakatów wykonanych przez autorów projektu (m.in. z kuchni australijskiej, brazylijskiej, włoskiej, tureckiej, japońskiej, meksykańskiej).
Na koniec p. dyr. Henryk Dudziak podziękował wszystkim za przygotowanie i opracowanie tematu, który w związku z nieustającą globalizacją może okazać się niezwykle pożyteczny, chociażby podczas wyjazdów zagranicznych czy podczas wyjścia do restauracji serwujących kuchnię światową, gdzie odrobina obycia i znajomości klasycznych potraw jest zawsze w cenie.
Po tych wymownych słowach odbył się skromny poczęstunek dla wszystkich zgromadzonych, którym od słuchania i patrzenia kiszki zagrały marsza (szarlotka, ciastka z nadzieniem i pizza okazały się w tym przypadku niezastąpione).
W trakcie realizacji wszystkich działań związanych z projektem, uczniów wspierali p. Jerzy Kusy i p. Leszek Asyngier, którzy pełnili rolę opiekunów merytorycznych.
L.A.
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1417
Obóz klas mundurowych
Klasy mundurowe z Zespołu Szkół im. ks. Antoniego Kwiatkowskiego w Bychawie realizują innowacje pedagogiczne związane ze służbą w wojsku i policji. Jednym ze sposobów jej realizacji jest udział uczniów w obozach szkoleniowych prowadzonych poza murami szkoły. Dają one uczniom nie tylko możliwość integracji, nawiązywania i pogłębiania koleżeńskich relacji oraz mnóstwo dobrej zabawy, ale przede wszystkim pozwalają na sprawdzenie ich uczestników predyspozycji niezbędnych do podjęcia pracy w służbach mundurowych.
W dniach od 28. do 30. maja uczniowie klas I i II LO uczestniczyli we wspomnianym obozie w ośrodku „Almatur” w Janowie Lubelskim. Uczestnicy szkolenia zakwaterowani byli w drewnianych domkach. Czasu na nudę oraz dłuższy odpoczynek nie było. Już pierwszego dnia odbyliśmy szkolenia z oględzin miejsca zbrodni oraz prowadzonego później śledztwa, a później także z uzbrojenia policyjnego. W godzinach wieczornych uczestniczyliśmy w off-roadzie po niektórych szlakach w Lasach Janowskich prowadzących przez kałuże, błoto oraz piasek.
Wiele atrakcji dostarczył nam drugi dzień, który rozpoczął się zaprawą poranną wokół Zalewu Janowskiego. Kolejnym punktem były ćwiczenia z samoobrony. Następnie przyjechali do nas wojskowi z Zamościa, którzy poprowadzili dla nas warsztaty dotyczące: pozycji oraz komend strzeleckich, przygotowywania okopu, maskowania, budowy oraz rodzajów broni używanych przez wojsko, a także strzelania z niej z wyświetleniem oddanych przez nas strzałów na monitorze komputera. Ostatnią tego dnia atrakcją był park linowy. Na zakończenie tego bardzo aktywnego dnia opiekunowie przygotowali dla nas ognisko z kiełbaskami.
Ostatni dzień ponownie rozpoczęliśmy gimnastyką. Po chwili odpoczynku oraz śniadaniu udaliśmy się do sali konferencyjnej naszego ośrodka, aby usłyszeć wykład prowadzony przez funkcjonariuszkę policji o funkcjonowaniu i warunkach panujących w Izbie Dziecka. Następnie udaliśmy się na strzelnicę, aby spróbować swoich sił w strzelaniu z prawdziwej broni, gdzie mogliśmy się wykazać celnością oraz zręcznością przy wykonywaniu kolejnych strzałów. Dla tych, którzy oddali swoje strzały tuż obok został przygotowany tor przeszkód, przez który trzeba było przejść w alko goglach, czyli okularach, które zobrazowują widzenie człowieka po wypiciu dużej ilości alkoholu.
Uczestnicy obozu wrócili zmęczeni, ale niezwykle szczęśliwi i w pełni usatysfakcjonowani. Nabyliśmy wiele nowych umiejętności i doświadczeń, które są bezcenne szczególnie dla osób, które planują związać swoją najbliższą przyszłość edukacyjno-zawodową ze służbami mundurowymi.
Karol Tudrujek, klasa IId LO
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
- Odsłon: 1405
„XXI Międzynarodowa Gala Orkiestr Dętych Bychawa 2018”
„-Czym jest muzyka? Nie wiem.”
„-Może po prostu niebem z nutami zamiast gwiazd…”
Tymi słowami konferansjerzy: Magdalena Stacharska-Szwałek i Leszek Asyngier rozpoczęli XXI Międzynarodową Galę Orkiestr Dętych w Bychawie, która odbyła się w piękną, prawdziwie letnią niedzielę 10 czerwca 2018 roku w malowniczej scenerii przyszkolnego ogrodu ZS im. ks. A. Kwiatkowskiego w Bychawie.
Po Mszy Św. w Bychawskim kościele barwny muzyczny korowód przewędrował do szkolnego amfiteatru, w którym czekała już zgromadzona publiczność i odświętnie udekorowana scena. Po krótkim wystąpieniu dyrektora Henryka Dudziaka, który od lat inspiruje i wspiera artystyczne inicjatywy, nastąpiło oficjalne otwarcie Gali Orkiestr, którego dokonał pan starosta Paweł Pikula.
Na scenie zaprezentowało się 9 zaproszonych orkiestr:
- Dziecięca Orkiestra Dęta „Wesołe Muzykanty" z Lwowa, kapelmistrz: Bohdan Matsevko
- Młodzieżowa Orkiestra Dęta w Poniatowej, kapelmistrz: Jarosław Mielko
- Młodzieżowa Orkiestra Dęta przy OSP w Niedrzwicy Kościelnej, kapelmistrz: Paweł Chodór
- Młodzieżowa Orkiestra Dęta Gminy Strzyżewice, kapelmistrz: Marek Ziarkowski
- Młodzieżowa Orkiestra Dęta przy Szkole Podstawowej im. Wincentego Witosa w Motyczu, kapelmistrz: Anton Szaszkow
- Młodzieżowa Orkiestra Dęta z Wilkołaza, kapelmistrz: Kazimierz Kołodziej
- Orkiestra Dęta Gminy Głusk, kapelmistrz: Dariusz Lewandowski
- Młodzieżowa Orkiestra Dęta „Henryczki" z Bychawy, kapelmistrz: Dariusz Lewandowski
- Orkiestra Dęta z Korca na Ukrainie, kapelmistrz: Władymir Opanaszuk
Wszystkie muzyczne wystąpienia były na wysokim poziomie artystycznym. To z pewnością efekt ciężkiej pracy – wielogodzinnych prób i przygotowań orkiestrantów pod okiem swoich kapelmistrzów.
Usłyszeliśmy bogaty i różnorodny repertuar, począwszy od klasyki, przez chwytliwe szlagiery lat 70, 80, 90, po najświeższe hity popkultury („Miłość w Zakopanem").
Publiczność bawiła się wyśmienicie i wybrała swojego ulubieńca, bowiem Nagroda publiczności powędrowała do Młodzieżowej Orkiestry Dętej z Motycza, która ujęła słuchaczy niebanalną aranżacją i dynamicznym wykonaniem. Oprócz wspomnianego, odbyły się jeszcze dwa plebiscyty: plebiscyt na Muzyczny talent oraz na Najmłodszego uczestnika XXI Gali Orkiestr Dętych.
Po zakończeniu popisów orkiestr nadszedł czas na występy zaprzyjaźnionych grup artystycznych. Na scenie amfiteatru mogliśmy podziwiać: Zespół Pieśni i Tańca ze Szkoły Podstawowej w Woli Gałęzowskiej, kapelę „Cyja", czyli zespoły grające „na ludowo", a także energetyzujący występ dziewcząt z zespołu „Boom wine crew", działającego przy BCK.
Niedzielne święto muzyki zakończyło się wspólną zabawą z zespołem „The Time", po występie którego nastąpił przepiękny i spektakularny pokaz sztucznych ogni.
I my tam byliśmy, o czym z serca poświadczyliśmy…,
w oczekiwaniu na XXII Galę Orkiestr w Bychawie.
M.S.-Sz. i L.A.