Wysmakowany projekt gimnazjalny

   

    Dn.  7 czerwca  br. odbyła się w sali informatycznej Zespołu Szkół prezentacja gimnazjalnego projektu edukacyjnego „Kuchnie świata w kolorach” w wykonaniu uczniów klasy II A, II B i III A. Gimnazjaliści mieli za zadanie ukazać bogactwo i zróżnicowanie kuchni świata w formie: prezentacji multimedialnych, plakatów oraz  wykonanie zbiorowego menu wyszukanych potraw. Dodatkowo  zaprezentowali z przymrużeniem oka za pomocą rymów całą paletę przypraw i ziół dostępnych pod wieloma  szerokościami geograficznymi (Stryjek_globtroter).

Dla „publiczności” zorganizowane były również dwa mini quizy,  w których uczestnicy mieli za zadanie rozpoznać wzrokowo lub po smaku i zapachu przygotowane specjalnie na tę okazję przyprawy i zioła występujące w wierszu oraz – dopasować nazwy potraw z prezentacji do plakatów wykonanych przez autorów projektu (m.in. z kuchni australijskiej, brazylijskiej, włoskiej, tureckiej, japońskiej, meksykańskiej).

Na koniec p. dyr. Henryk Dudziak podziękował wszystkim za przygotowanie i opracowanie tematu, który w związku z nieustającą  globalizacją może okazać się niezwykle pożyteczny, chociażby podczas wyjazdów zagranicznych czy podczas wyjścia do restauracji serwujących kuchnię światową, gdzie odrobina obycia i znajomości klasycznych potraw jest zawsze w cenie.

Po tych wymownych słowach odbył się skromny poczęstunek dla wszystkich zgromadzonych, którym od słuchania i patrzenia kiszki zagrały marsza (szarlotka, ciastka z nadzieniem i pizza okazały się w tym przypadku niezastąpione).

W trakcie realizacji wszystkich działań związanych z projektem, uczniów wspierali p. Jerzy Kusy i p. Leszek Asyngier, którzy pełnili rolę opiekunów merytorycznych.

L.A.